Σατανάς, Σαΐτάν, Σατάν

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

​Ας  δούμε τι αναφέρει το ,,Λεξικό  Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας Ιωάννου Σταμματάκου’’.

[ Σᾰτᾰνᾶς, -ᾶ, ὁ. ὢς. καί  Σατᾶν ἢ  Σατάν  ἐβρ. λ.

σημαίνουσα  τον εναντίον, τον εχθρόν.

               (Λεξ.Αρχ.Ελλ.Γλ.-Ιωάν. Σταμ.) ]

Δηλαδή  όποιος  είναι εναντίον μου, είναι «Σατανάς »,  ή  όποιο δεν  κάνει το κέφι μου,  αυτό που θέλω εγώ, «όποιο κέφι  έχω εγώ», ή με  κριτικάρει, μου αμφισβητεί  την εξουσία  που  έχω, στην Εταιρεία, στον Κόμμα, στην Ομάδα,  ή  όπου αλλού,  είναι εχθρός μου – είναι  «σατανάς»,  ή π.χ.  οι  θρησκόληπτοι όταν αμφισβητείς  τα λεγόμενά τους σου λένε, μα δεν πιστεύεις; είσαι «σατανάς» κ.λπ.

Και πριν φανερώσουμε  τι λέει  η  λέξη «σατανάς», θέλω να αναφέρω την λέξη «Τυφώνας», από την αρχαία Ελληνική Μυθολογία/Θυμολογία. Ο Τυφώνας  είναι ένα τέρας,  με κεφαλή ανθρώπου  και  τα πόδια του είναι δύο φίδια. (Βλ. απεικ.)

Σήμερα Τυφώνας (typhoon), ονομάζεται  ένα ατμοσφαιρικό σύστημα με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία του ανέμου γύρω από ένα κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης (γνωστό ως μάτι του τυφώνα)……,  και  ονομάζετε  καταστροφικός  ,,τυφώνας’’,  διότι  γκρεμίζει  δέντρα στέγες σπιτιών, και ότι  βρεθεί στο πέρασμά του, κλπ.

**********

Λίγα λόγια για τον  ,,Τυφώνα’’  από την Ελληνική Μυθολογία.

Αναφέρει η Ελληνική  Μυθολογία ότι  ο Τυφώνας ήταν  ο τελευταίος  Τιτάνας  που γέννησε  η Γαία,   όταν ο Τυφώνας μεγάλωσε,  θέλησε να εκδικηθεί  τον Δία (και  τους φίλους θεούς) για τον αποδεκατισμό των Τιτάνων και Γιγάντων.  Όταν ο  ,,Τυφώνας’’ επιτέθηκε στον  Δία,  οι φίλοι  θεοί συνεργάτες του  Δία για να γλυτώσουν κατέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου κρύφτηκαν μεταμορφωμένοι σε ζώα. κ.λπ.

Μόνον η  θεά Αθηνά  βρήκε το θάρρος  και  έμεινε να  βοηθήσει τον Δία,  φυσικά η  Αθηνά  δεν  μπορούσε  να φύγει  γιατί  το όνομα  Αθηνά  είναι  η προσωποποίηση του  εγκεφάλου του ανθρώπου, και έτσι ο εγκέφαλος – το μυαλό -Αθηνά, δεν μπορεί να φύγει  αλλά να είναι εκεί και θα πρέπει να λειτουργήσει – για να δει   το πως  θα  αντιμετωπίσει τον  Εχθρό,…[….].

‘Ετσι  αν  κάποιος  προσπαθήσει   « ΣΑΝ  ΤΙΤΑΝΑ  Τυφώνα»  που πήγε να εξοντώσει τον Δία,  είναι:

[ ΣΑν τΪΤΑΝ => ΣΑΪΤΑΝ, ΣΑΤΑΝ, ΣΑΤΑΝΑΣ ]

Και έναν  παραλληλισμό με το σήμερα,   όποιος  δεν συμφωνεί με τα της  Εξουσίας  θέσεις;  είναι ψεκασμένος ,,Σαϊτάν, Σατάν, Σατανάς’’  κ.λπ.